Fotograf Contemporary přiváží do Prahy novou výstavu Marie Tomanové

Marie Tomanova_Shorty_2023

 

Umělkyně: Marie Tomanová

Název výstavy: 5 East Broadway

Místo konání: Fotograf Gallery

Trvání výstavy: 17. listopadu – 16. prosince 2023

Vernisáž: ve čtvrtek 16. listopadu v 18:00

"Když je obraz nový, svět je nový."
-Gaston Bachelard, Poetika prostoru

 

Kurátor: Thomas Beachdel

 

Fotograf Contemporary s potěšením uvádí první samostatnou výstavu Marie Tomanové ve Fotograf Gallery pod názvem 5 East Broadway, která představuje zcela nové dílo autorky. Výstava poprvé kombinuje barevné, černobílé fotografie a krátké filmy, aby představila pestrou a mnohotvárnou vizi silných individualit. Od února do května tohoto roku si Tomanová pronajala ateliér o rozměrech 3,5 x 3,5 metru na adrese 5 East Broadway – doslova malou, přeplněnou místnost ve čtvrtém patře klasického starého newyorského činžáku – a pozvala desítky mladých lidí, aby jí přišli vyprávět své sny, tančit, fotografovat a nechat se natáčet.

 

5 East Broadway je velmi specifický, přesný, soustředěný a přesto rozsáhlý projekt, jehož hloubku určuje jemnost vnímání a citu. V prostoru této jedné adresy v srdci husté a živé newyorské čtvrti Chinatown vytváří Tomanová intenzivní kondenzátor – krystalizaci zkušenosti mladých lidí. Prostorové omezení 5 East Broadway pouze na toto místo (vchod, schodiště, chodba, malý ateliér a střecha) umožňuje Tomanové soustředit se na určitý pocit niternosti na pozadí samotného města a všech snů, které se shromáždily, aby přivedly lidi do tohoto města, na toto místo. 5 East Broadway je jak portrétem druhých, tak autoportrétem samotné Tomanové, kterou New York přitahoval a žila zde pozoruhodně podobným způsobem jako subjekty na fotografiích. Toto napětí mezi portrétem a autoportrétem je něco, co je možná naznačeno v Autoportrétu (Stín) (2023), kde obrys autorky zaujímá místo na střeše téměř překrývající to, které zaujímá protagonistka Kaia na snímku Kaia (2023), a možná ještě okatěji v abstraktním snímku Bez názvu (2023), v němž se binarity rozpouštějí v ohnivé linii narušující jasné hranice či rozdělení.

 

V procesu, v němž se fotografování prolíná s natáčením rozhovorů o nadějích, snech a zkušenostech, Tomanová spolupracuje se svými objekty, aby odhalila určitou přítomnost a prozkoumala podstatu toho, co znamená vyobrazit člověka, co je to portrét. Výsledné fotografie a nové krátké filmy jsou syrové a přímočaré, vykazují znaky jejích dřívějších projektů Young American a New York New York, ale jsou také naplněny hloubkou, která vychází z času. Tento projekt má dlouhodobý aspekt. Zatímco Tomanová pozvala lidi s nimiž ještě nepracovala jako je – Laura, Toni, Shorty, Simone, Kayra, Elizabeth, je mezi nimi mnoho těch, které fotografuje už léta – Atticus, Seashell, Natalie, Isabel, Doe, Makenna, v některých případech od roku 2016. Na adrese 5 East Broadway Marie Tomanová vytváří portrét mládí jako součást svého rozsáhlejšího díla, které svědčí o tom, že neustále uvažuje o tom, co znamená zobrazovat individualitu a identitu, svou vlastní i ostatních.

 

O autorce

Marie Tomanová vyrůstala v jihomoravském městě Mikulov. Po získání magisterského titulu v oboru malířství odešla do Spojených států. Klíčovými tématy její tvorby se staly identita, vykořenění, gender a paměť.
Marie Tomanová měla samostatné výstavy po celém světě, mimo jiné v New Yorku, Praze, Tokiu a Paříži; její práce byly vystaveny v Berlíně na bienále Evropský měsíc fotografie 2020 a na Rencontres d'Arles ve Francii v rámci Louis Roederer Discovery Award 2021. Na stejném festivalu byla její výstava vybrána k cestě na Mezinárodní fotografický festival Jimei x Arles v čínském Xiamenu v roce 2021.

Tomanová v současné době připravuje několik nadcházejících výstav, které budou souviset s vydáním celovečerního dokumentu HBO o její umělecké dráze World Between Us (Svět mezi námi) (2024).

První kniha Tomanové, Young American (Paradigm Publishing, 2019), se zaměřuje na individualitu, identitu a sounáležitost v americkém společenském prostředí. Obsahuje předmluvu uznávaného fotografa Ryana McGinleyho a krátce po vydání byla vyprodána. Tomanová obratně proplétá portrét a krajinu, aby rekontextualizovala a rozšířila význam každého z nich, a spolu s historikem umění Thomasem Beachdelem vydala svou druhou knihu New York New York (Hatje Cantz, 2021) s předmluvou od umělkyně a frontmanky Sonic Youth – Kim Gordon. Tomanové třetí kniha It Was Once My Universe s předmluvou Lucy Sante vyšla v japonském nakladatelství SuperLabo na podzim roku 2022. Jedná se o hluboce osobní projekt o jejím návratu domů do České republiky po osmi letech pobytu v zahraničí, kdy žila ve Spojených státech.

Marie Tomanová v současné době žije a pracuje v New Yorku.
Je zastoupena galerií C24 ve Spojených státech a Turecku, galerií Stieglitz19 v Belgii a Nizozemsku a nově také Fotograf Contemporary v České republice.

Markéta Kinterová – kurátorka, umělecká ředitelka, šéfredaktorka, odbornice na fotografii, konzultantka
Autorka článku
Markéta Kinterová
Markéta Kinterová je kurátorkou Fotograf Contemporary, šéfredaktorkou časopisu FOTOGRAF, ředitelkou stejnojmenného spolku, umělkyní a pedagožkou na Katedře fotografie (FAMU) v Praze.
Zpět do obchodu