Průvodce začínajícího sběratele/ky fotografií

pruvodce

pohled do instalace výstavy Pavla Baňky: Fotograf(ové) tady dole i tam nahoře, Fotograf Gallery, 2022





Za posledních padesát let zaznamenává trh s fotografií významný rozvoj a růst. Ty nejvzácnější fotografie se prodávají na aukcích za ceny v úrovni významných děl současného umění. Přesto je fotografie stále velmi dostupná a cenově příznivá a poskytuje celou škálu možností, jak si vytvořit vlastní jedinečnou sbírku. Daniela Kozáková, která se specializuje na právo v umění a sběratelství, přináší deset praktických rad, jak začít sbírat fotografii. 

 

Fotografie je dostupná a cenově příznivá. Zamilujete si ji.

          

       

Seznamte se s fotografií.

V současné době konzumujeme přehršle fotografického obsahu, přesto je důležité alespoň v základních parametrech fotografii jako médiu porozumět. Výhodou je, že fotografická díla jsou velmi rozmanitá a každý může nalézt vhodné dílo, jež bude konvenovat jeho osobnímu vkusu a finančním možnostem. Zvolte formu, která vám bude přinášet radost, ať již to bude brouzdání na Instagramu, či ještě lépe návštěva výstav, veletrhů a galerií specializovaných na fotografii a současné umění.

 

Tip: V Praze každoročně na podzim nabízí Fotograf Festival program jak pro laickou, tak odbornou veřejnost.

 

 

Jaký máte cíl?

Ujasněte si, jaký máte cíl. Zda si plánujete koupit jedno dílo, umístit jej do interiéru a těšit se z něj? Nebo vás fotografie oslovila a chcete si vybudovat sbírku? Zatím nevíte nebo si nejste jisti? Pak zkuste strategii kontinuity – tedy pořiďte si první dílo, poté další. Následně vyhodnoťte, co vás na nich zaujalo a kam se posunete při další koupi. Jak se bude sbírka rozrůstat, budete umět upřesnit její záměr a cíl.

 

Vyberte si své první dílo.

Na začátku, zejména při koupi prvního díla, by měla být primární intuice a spolu s ní emoce, kterou ve vás konkrétní dílo vyvolá – může to být téma, technika, osobnost autora, estetická kvalita. 

 

Stanovte si rozpočet.

Fotografie je stále velmi dobře dostupná, a to jak cenově, tak motivy. Přesto si hned na začátku vyjasněte, jaké jsou vaše finanční možnosti a limity. Tyto limity poté zohledníte ve výběru nebo počtu děl ve sbírce. Obecná rada však zní, pořiďte si to nejlepší dílo, jaké si ve vaší cenové relaci můžete dovolit. Investice do kvality se rozhodně vyplatí.

 

Kde nakupovat.

Fotografii je věnována stále větší pozornost. Pokud chcete nakupovat díla renomovanějších autorů, můžete je nakoupit v galerii, na uměleckých veletrzích, případně v aukcích či přímo od autora z ateliéru. Pokud si cenové relace u výše jmenovaných nemůžete dovolit, můžete založit vaši sbírku na tvorbě studentů a studentek uměleckých vysokých škol. 


 

Tip: V červnu se koná v Basileji veletrh Photo Basel, v listopadu můžete navštívit veletrh Paris Photo v Paříži.

 

          

Zjistěte si informace.

Pokud máte vybrané dílo, najděte si dostatečné informace o umělci, dílu, pokud máte v úmyslu realizovat nákup přes galerii nebo jiného obchodníka s uměním, zjistěte si i o těchto subjektech více informací. Důvěryhodnost je na trhu s uměním velmi důležitá.

 

Označení fotografie.

Před koupí je nutno informovat se o tom, co znamená edice, čili v jakém počtu kusů byla zvětšenina vydána, či co se rozumí pod pojmem "vintage print". Obvyklá námitka sbírání fotografií je, že fotografie je pouze proces mechanické reprodukce. Právě proto se u fotografií přísně uvádí, v jakém nákladu byla zvětšenina pořízena. Autor tím garantuje, že další kopie nad náklad edice v daném formátu již nebudou vydány. Počet děl v edici má také vliv na cenu. U renomovaných fotografů je obvykle "vintage print" dražší. U něj sice neexistuje jednotná definice, ale obecně se jedná o první fotografii zhotovenou autorem brzy poté, co pořídil negativ, a obvykle je podepsána autorem a považuje se tak za originální dílo.

 

Prověřte stav díla.

Materiály použité k tisku fotografie jsou velmi rozmanité. Ne všechny fotografie musí být vytištěny na papíře. Může to být i kov nebo plátno. Jakákoli významná poškození mohou mít vliv na cenu díla. Proto je také důležité pečlivě prověřit stav fotografie a informovat se o optimální adjustaci díla.

 

Tvořte vaši jedinečnou sbírku.

Pokud se rozhodnete vytrvat a fotografická umělecká díla kupovat pravidelně, je důležité se poradit s odborníky. Přestože není chybou mít různorodou sbírku, je vhodné již od začátku jednotlivá díla propojit společným tématem nebo myšlenkou.

 

O sbírku pečujte a radujte se z ní.

Stejně tak bude třeba řešit, kde budete mít díla umístěna, jak budou chráněna a případně uskladněna. Vyplatí se investovat do kvalitní adjustace i muzeálního skla. Každé nové dílo evidujte, dívejte se na něj, a mějte z něj především radost. 

 

 

Daniela Kozáková

(publikováno in Fotograf Magazine, Vol. 43 (2022), s. 64-65)

_portrait_Kozakova
Autorka článku
Daniela Kozáková
​​Daniela Kozáková je odbornicí na právo v umění / art law. Poskytuje právní a poradenské služby sběratelům, galeriím, umělcům a dalším subjektům na trhu s uměním. Je první českou členkou PAIAM (Professional Advisors to the International Art Market).
Zpět do obchodu